CIFTIS, Çin ekonomisinin dinamizmine tanıklık etti
2023 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı (CIFTIS), dün başkent Beijing'de sona erdi. Fuarda 83 ülke ve uluslararası örgüt stant açarken, 280 bin kişi ağırlanarak 155 bin metrekarelik alanda bin 100’den fazla başarı elde edildi.
CIFTIS'te son 5 gün boyunca sergilenen çeşitli ürünler, yoğun katılım ve elde edilen başarılar, Çin ekonomisinin dinamizmini bir kez daha ortaya koydu. Bu yılın onur konuğu olan İngiltere, 60 işletme ve kuruluşla fuara katıldı. Qualcomm ve Intel gibi ABD'li şirketler, fuarda kendi teknolojilerini tanıttı. CIFTIS, Çin ekonomisinin küresel ekonomiyle ne kadar iç içe olduğunu bir kez daha gösterdi.
Son dönemde bazı Batılı basın organlarının Çin ekonomisine yönelik olumsuz iddialarına karşılık, CIFTIS bu iddiaları yalanladı. Batılı ülkeler, Çin'i karalamak yerine, Çin piyasasının sunduğu ortak kalkınma fırsatlarından yararlanmalıdır. Çin'in büyük pazarı ve tüketimdeki dönüşümü, yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu nedenle, dünyanın en büyük 500 şirketi de dahil olmak üzere, hizmet ticareti alanında en güçlü 30 ülke ve bölgeden gelen işletmeler CIFTIS'a yoğun ilgi gösterdi.
Çin’de esas olarak mal tüketiminden yavaş yavaş hem mal hem de hizmet tüketimine geçiliyor. Bu değişimle birlikte, Çin'in hizmet tüketiminde büyük bir artış gözlendi. Yılın ilk yedi ayında, ulaşım, konaklama, yemek ve perakende alanlarında gerçekleştirilen satışlar, önceki yıla göre yüzde 20,3 oranında artış gösterdi. Yaz tatili döneminde turist sayısında rekor kırılırken, sinema sektörü de büyük bir başarıya imza attı.
Çin hükümeti, dışa açılma boyutunu genişletme politikasını sürdürüyor. İmalat sektöründe yabancı sermaye verilirken, hizmet sektörü de yabancı sermaye için daha açık hale getiriliyor. CIFTIS'ta yayımlanan rapora göre, Çin'in hizmet sektöründeki açıklığı, yabancı sermaye girişi ve ulusal işleyiş açısından diğer ülkelerden daha ileri seviyede. Fuarda, Çin'in telekomünikasyon, turizm, hukuk ve mesleki sınav gibi hizmet alanlarını daha da açacağı duyuruldu.
Hizmet ticareti, Çin ekonomisinin yeni büyüme motoru olarak, ekonominin dayanıklılığını ve canlılığını gösteriyor. Yılın başından bu yana, Çin ekonomisi sürekli olarak toparlanıyor. Dünya Bankası, OECD ve Uluslararası Para Fonu, bu yıl Çin ekonomisinin sırasıyla yüzde 5,6, yüzde 5,4 ve yüzde 5,2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Analistler, gelecekte de Çin'in küresel büyümenin öncüsü olmaya devam edeceğini düşünüyor.