CIFTIS'nin yarattığı motivasyon dünyaya neler getirecek?
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün 2023 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nın (CIFTIS) açılışında video konferans yoluyla bir konuşma yaptı. “Dünya ekonomisi açık olduğu takdirde gelişecek, kapalı olduğu takdirde ise gerileyecek” ifadesini kullanan Xi, küresel hizmet ticareti ve hizmet sektöründeki işbirliğinin derinleştirilmesinin ekonominin küreselleşmesi, küresel ekonominin yeniden canlanması ve dünya ekonomisinin dayanıklılığının artması için motivasyon yarattığını kaydetti.
Xi’nin vurgu yaptığı “açıklık”, “işbirliği”, “inovasyon” ve “paylaşım” olmak üzere dört kilit sözcük, Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayı geliştirme ve dışa açılmadan elde edilen neticelerle tüm dünyaya yarar sağlama kararlılığını bir kez daha ortaya koydu.
Son yıllarda hizmet ticareti, küresel ticaretin yeni motoru hâline geldi. Dünya Ticaret Örgütü’nün tahminlerine göre, 2040 yılına kadar hizmet ticareti küresel ticarette yüzde 50’lik pay oluşturacak. Bu yılki CIFTIS’ye Fortune 500 şirketlerinin de aralarında yer aldığı 2 bin 400’den fazla işletme çevrim dışı olarak katılıyor. İngiltere, fuara onur konuğu olarak katılıyor.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen verilere göre, 2022 yılında Çin’in hizmet ithalat ve ihracat hacmi 6 trilyon yuana ulaştı. Çin, bu alanda art arda 9 yıldır dünya ikincisi oldu. Çin dışından gelen alıcılar, öncelikle Çin’in dev piyasası ve sürekli olarak yenilenen endüstrilerinin getirdiği yeni fırsatlar için fuara katılıyor.
Çin’in ortaya koyduğu kaliteli hizmetlerin ithalatının artırılması ve bilgi yoğun hizmet ihracatının teşvik edilmesi gibi bir dizi yeni tedbir, diğer ülkelere Çin pazarına erişim için yeni fırsatlar sağlıyor.
Uzmanlar, 2025 itibarıyla Çin’in kentsel ve kırsal kesimlerde yaşayan nüfusunun hizmet tüketim harcamalarının oranının 2022'deki yüzde 43,2'den yüzde 50'ye yükselmesinin, bu sayede yaklaşık 10 trilyon yuan büyüklüğünde yeni bir tüketici piyasası yaratılmasının beklendiğini belirtiyor.
Reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından bu yana geçen 45 yılda, Çin’in kapısı gittikçe dünyaya daha çok açılıyor ve ülkedeki iş ortamı iyileştiriliyor. Hizmet sektöründe piyasaya erişim kriterleri sürekli olarak gevşetiliyor. 2022 yılında yabancı yatırımlar için negatif liste sayısı 31’e indirildi, bunlardan 23’ü hizmet sektöründe yer alıyor.
Fuarda, Çin tarafından açıklanan tüm dünyaya yönelik yüksek standartlı serbest ticaret bölgeleri şebekesinin genişletilmesi ve hizmet ticaretinde ve yatırımlarda negatif listelere ilişkin müzakerelerin aktif olarak gerçekleştirilmesi gibi tedbirler, sadece dışa açılmanın istikrarlı şekilde ilerletilmesini yansıtmakla kalmayıp, aynı zamanda Çin’in daha dışa açık ve kapsayıcı bir kalkınma ortamı yaratma kararlılığını gösterdi.
Bununla birlikte hizmet ticareti, ekonomik büyüme için yeni motivasyon unsurları getiriyor.
Cumhurbaşkanı Xi’nin konuşmasında, gelecekte hizmet sektörünün kalkınması için “dijitalleşme, akıllılaşma ve yeşil dönüşüm” ifadelerine vurgu yapıldı.
2022 yılında Çin’in gerçekleştirdiği dijital olarak sunulan hizmetlerin ithalat ve ihracat hacmi, yüzde 7,8 artışla 2,51 trilyon yuana ulaştı. Bilim ve teknolojinin öncü rolüne odaklanılan fuarda çip teknolojisi, kuantum ölçümü ve kontrolü, uydu uzaktan algılama ve yapay zekâ alanlarındaki yeni ilerlemeler de gösterildi.
Türkiye Asya-Pasifik Araştırma Merkezi Direktörü Selçuk Çolakoğlu, hizmet fuarının karbon nötrlüğü, yapay zekâ ve meta veri gibi sektörlerin geleceğini şekillendireceğini kaydetti.
Bu yıl, Çin’in reform ve dışa açılma politikasının 45. yılı. CIFTIS, yüksek seviyeli ve önemli bir dışa açılma platformu olarak, Çin’in küresel hizmet ticaretine ve ekonomik büyümeye yaptığı katkılara tanıklık ediyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, kısa süre önce yaptığı konuşmada, 2023 yılında Çin ekonomisinin büyümesinin, küresel büyümenin yaklaşık üçte birini oluşturacağını belirtti.
Çin tarzı modernizasyonun sürekli ilerletilmesiyle, Çin’deki yüksek seviyeli dışa açılma da geliştirilecek.